Rallylydnad

Hittils innehar sex Lhasa Apsos rallylydnadsdiplom nybörjarklass RLD N

och två av dessa har även rallylydnadsdiplom forsättningsklass RLD F.

februari 2020


Du och din hund kan tävla för klubben! Välj Svenska Lhasa Apso Klubben som huvudklubb på

SBK Tävling och maila kassören om ett medlemskort.

Rally är till för alla! Det finns möjlighet att söka dispans om du till exempel har svårt att springa. Detta är en sport som är otroligt rolig att utföra, här ligger fokuset på samarbete, kontakt och glädje och de flesta hundar älskar rally! Anledningen till att det heter rallylydnad är inte för att i ska göra allt så fort som möjligt utan för att du som förare ska, enligt instruktioner från skyltar, visa hunden vad den ska göra. Föraren blir alltså kartläsaren och hunden kör, precis som i rally.


Tillsammans ska man med sin hund genomföra en bana uppbygd av olika skyltar. Skyltarna tränar man på innan och på tävling bygger en domare upp en bana på 12-20 moment beroende på vilken klass man deltar i. Det finns 4 st klasser - Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avanceradklass samt Mästarklass. Alla börjar i nybörjarklass och där ska hunden vara kopplad och gå på vänster sida. Från och med fortsättningsklass ska hunden gå lös på banområdet från Avanceradklass ska hunden även kunna följa dig på din högra sida.

Lär din hund sitt ligg och stå, sen är det bara att börja med att lära din hund det olika skyltarna var för sig. Sedan lägger du ihop momenten i allt längre slingor eftersom. Tänk på att jobba väldigt mycket med kontaktövningar. För bra kontakt är grunden, sitter det så kommer ni att lösa det mesta som dyker upp på banan. Gå gärna en kurs så att du och din hund får lära er grunderna. Har man inte möjlighet till det finns det bra hjälp att få via nätet, både filmer på youtube, olika bloggar, forum och i grupper på Facebook.

Att träna med en Lhasa Apso är rätt speciellt, de är otroligt smarta så att lära sig övningarna brukar inte vara något större problem. Däremot är det inte alla dagar du kan motivera din Lhasa att gör som du vill, utan de dagarna får du istället ägna tiden att komma på något knep som gör att just din hund kan tänka sig att mötas halvvägs. Det kräver tålamod och tydlighet från dig som förare, men när ni väl lyckas är det den bästa känslan i världen!

På banan får du inte ta i hunden, ha godis eller leksak synligt och du får inte stäcka kopplet men du får (till skillnad ifrån lydnad) uppmuntra, ropa, klappa i händerna och på andra sätt heja på. Andra viktiga saker att tänka på är att du som förare ska samla ihop dina fötter innan du går vidare till nästa skylt och att hunden ska hålla sig inom 0,5m från dig och ni ska hålla er 0,5m från skyltarna annars får man minuspoäng. Alla börjar på 100 poäng och sen får man avdrag för det som går tokigt. Man får avdrag både för sånt som hunden gör, nosar på en kona tex, och det som föraren ställer till med, sträcker kopplet, visar dåligt så hunden inte förstår vad som ska utföras osv.

För att få ett kvalificerande resultat krävs minst 70 poäng i nybörjarklass, 75 poäng i fortsättningsklass, 80 poäng i avancerad klass och 90 poäng i mästarklass. När man fått 3 kvalificerade resultat erhåller man klassens titel eller, om man tävlar i mästarklass, championat. För att flytta upp till nästa klass krävs 3 kvalificerade resultat eller minst ett resultat helt utan avdrag, vilket är 100 poäng.